KDH: Pozemky pri Veľkom Slavkove treba vrátiť štátu

22.11.2007 Kežmarok

Veľký Slavkov 22. novembra (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) bude žiadať od premiéra a vládnej koalície, aby sa reštituované a následne predané pozemky pri Veľkom Slavkove vrátili Slovenskej republike.
Na dnešnom brífingu v blízkosti pozemkov v podhorí Tatier to uviedol predseda KDH Pavol Hrušovský. Vyzdvihol, že premiér Robert Fico začal konať. \"Uvidíme, či ide o politický trik alebo myslí vážne, že ak minister Jureňa dobrovoľne neodstúpi, predloží v piatok prezidentovi návrh na jeho odvolanie. \"
Podpredseda KDH Daniel Lipšic dodal, že firma, ktorá pozemok získala, je blízka Vladimírovi Mečiarovi. \"To, či padne minister Jureňa, nie je podstatné, podstatné je, či sa Slovensku vráti pozemok za 1,5 miliardy korún, \" povedal. Podľa snímky z katastrálnej mapy ide o lukratívny pozemok, v blízkosti ktorého je podľa miestnych aj geotermálny vrt, takže odhadovaná cena zrejme nebude premrštená. Samotná firma, ktorá kúpila pozemok od reštituentov za 13 miliónov Sk, avizovala, že je ochotná ho predať za pol miliardy.
Podľa Hrušovského ak by Vladimír Mečiar opustil vládnu koalíciu, na Slovensku by vznikla vládna kríza, vláda by bola v menšine, a to by museli riešiť relevantní predstavitelia politických strán zastúpených v parlamente. Za možnosť označil zvolanie politického grémia, na ktorom by hľadali dohodu.
Na otázku, aký má názor na prípadné odvolanie premiéra, predseda KDH odpovedal, že \"je to jedno z konečných riešení, ale skôr by vyriešil otvorené otázky, teda návrh na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku a odvolenie ministra Jureňu\". Nevylúčil návrh na odvolanie premiéra v prípade, ak sa ukáže, že vládna koalícia hrá s občanmi nepoctivú hru. Podľa neho KDH nepôjde rokovať o zostavení vlády, vyčká, ako sa bude vyvíjať situácia medzi koaličnými stranami. Lipšic dodal, že nepredpokladá odchod ĽS-HZDS z vlády, pretože by prišlo o výhody a Mečiar vie, že v inej vláde by už nemusel byť. Rozpad vládnej koalície podľa neho nehrozí, HZDS ustúpi.
Kauza okolo pozemkov prepukla po tom, ako denník Sme zverejnil informáciu, že pôdu reštituentov, ktorú získali od Slovenského pozemkového fondu (SPF), odkúpila firma blízka ĽS-HZDS za 13 miliónov korún. Pôda vo Vysokých Tatrách s rozlohou okolo milión štvorcových metrov má údajne hodnotu až 1,5 miliardy Sk.
Predseda vlády Robert Fico označil zmluvy, ktoré podpísal námestník SPF Branislav Bríza, nominant ĽS-HZDS, v čase, keď zastupoval jeho generálneho riaditeľa, za škandalózne a žiadal vyvodenie personálnej, politickej a právnej zodpovednosti.
Bríza odstúpil zo svojej funkcie 15. novembra, zostal však v správnej rade pozemkového fondu.
 

Vyberte región